museum-digitalberlin

Close

Search museums

Close

Search collections

Stiftung Domäne Dahlem - Landgut und Museum Inventargut [DD1/91/064-3]

Brotbackform

Brotbackform (Stiftung Domäne Dahlem - Landgut und Museum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Stiftung Domäne Dahlem - Landgut und Museum (CC BY-NC-SA)

Description

Die längliche Backform mit abgerundeten Stirnseiten ist aus Blech gefertigt und graublau emailliert. Die tiefgezogene Form weist eine fast flächenfüllende Prägung "STEINMETZ" im Boden auf. Der Rand ist gebörtelt.
Die Bezeichnung "STEINMETZ" geht auf Stefan Steinmetz zurück, der 1890 ein schonendes Reinigungs- und Mahlverfahren von Getreiden entwickelte. Brote, die aus den daraus entstandenen Steinmetz-Mehlen gebacken werden, nennt man bis heute Steinmetz-Brote. Zusammen mit dem Berliner Bäcker August Wittler eröffnete Steinmetz 1919 die Steinmetz-Mühle und -Brotfabrik.

Material / Technique

Eisen, * industriell gef., emailliert

Measurements ...

H: 8 cm, B: 36 cm, T: 11 cm

Created ...
... when
... where

Tags

 /> </a><a href= /> </a><a href= /> </a><a href= /> </a><a href= /> </a><a href=

[Last update: 2017/04/14]

Usage and citation

Cite this page
The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.